Rośliny mało znane - winorośl pachnąca

wydany w Zieleń Miejska – 2019-4
  DRUKUJ

Winorośl pachnąca (Vitis riparia Michx.) należy do rodziny winoroślowatych (Vitaceae), podobnie jak ok. 60 innych gatunków. Powszechnie znana jest winorośl właściwa (Vitis vinifera L.), wraz z licznymi odmianami, dostarczająca jadalnych i smacznych owoców służących do wyrobu wina – boskiego trunku, znanego i spożywanego od początku rozwoju ludzkości.

Winorośl pachnąca także rozwija owoce, ale mało obficie i są one niesmaczne. U nas owocuje rzadko. Jest za to wartościowym pnączem ozdobnym. W stanie naturalnym występuje w Ameryce Północnej – od Quebecu na zachód i południowy zachód do Manitoby, Montany i Kolorado, na południe zaś do północnego Teksasu i Tennessee. Rośnie w lasach i zaroślach nadrzecznych. W uprawie znan [...]

Dostęp do dalszej części artykułu jest płatny

Z prenumeratą cyfrową lub papierową uzyskasz
bezpłatny dostęp do wszystkich treści.

Sprawdź ofertę prenumeraty

Zaloguj się |  Odblokuj kodem  | Prenumerujesz? – otrzymaj dostęp

comments powered by Disqus