Co może być w wodzie? Cz. II – triklosan

wydany w Wodociągi - Kanalizacja – 2019-6
  DRUKUJ

Specjaliści ostrzegają, że triklosan (TCS) – substancja chemiczna występująca w wielu produktach codziennego użytku – jest szkodliwy dla zdrowia. Początkowo był on używany jako składnik wyrobów medycznych do dezynfekcji rąk i narzędzi chirurgicznych. Z czasem jednak lęk przed bakteriami, nakręcany przez machinę marketingową spowodował, że zaczęto dodawać go do setek innych produktów.

Od pewnego czasu obserwuje się wzrost zainteresowania specyficzną grupą zanieczyszczeń środowiska, a mianowicie związkami z tzw. trwałych zanieczyszczeń organicznych (ang. Persistent Organic Pollutant’s – POP’s). Związki te, emitowane do środowiska głównie ze źródeł antropogenicznych, charakteryzują się wysoką toksycznością, trwałością i zdolnością do bioakumulacji1. Do tej grupy organicznych zanieczyszczeń za [...]

Dostęp do dalszej części artykułu jest płatny

Z prenumeratą cyfrową lub papierową uzyskasz
bezpłatny dostęp do wszystkich treści.

Sprawdź ofertę prenumeraty

Zaloguj się |  Odblokuj kodem  | Prenumerujesz? – otrzymaj dostęp

comments powered by Disqus