Przeciwdziałanie marnowaniu żywności jednym z celów GOZ-u

wydany w Energia i Recykling – 2018-4
  DRUKUJ

Miliony ton zmarnowanej żywności trafiającej na składowiska odpadów to olbrzymi problem, z którym boryka się nie tylko Polska, ale też cała Europa. Czy i jak można temu przeciwdziałać, oto kluczowe pytanie, na które zwraca się uwagę w gospodarce o obiegu zamkniętym.

W pakiecie nowych dyrektyw odpadowych wskazuje się, że już od 2024 r. obowiązywać będzie zbiórka odpadów organicznych. W Polsce została ona wprowadzona już od lipca 2017 r., jednakże teren całego kraju zapewne obejmie dopiero wraz ze zbliżającym się końcem okresu przejściowego, czyli w 2021 r.

Szacuje się, że w całej UE rocznie powstaje 90 mln ton odpadów żywnościowych, w tym żywności przetworzonej, zapakowanej i nigdy nieużytej. W Polsce to ok. 9 mln ton, choć są to jedynie szacunki, gdyż nie ma na ten temat konkretnych i aktualnych dan [...]

Dostęp do dalszej części artykułu jest płatny

Z prenumeratą cyfrową lub papierową uzyskasz
bezpłatny dostęp do wszystkich treści.

Sprawdź ofertę prenumeraty

Zaloguj się |  Odblokuj kodem  | Prenumerujesz? – otrzymaj dostęp

comments powered by Disqus