Potencjał odpadów żywnościowych w produkcji energii

wydany w Energia i Recykling – 2018-1
  DRUKUJ

Biogazownie rolnicze są instalacjami produkującymi energię w sposób stabilny i przyjazny środowisku. Ze względu na nieustabilizowane regulacje prawne ich rozwój w ostatnich latach nie był dynamiczny.

Mimo tego warunki do budowy i eksploatacji w Polsce są dobre, co wynika w głównej mierze z rozwiniętego rolnictwa oraz coraz silniej rosnącego sektora przetwórstwa żywności, który wytwarza bardzo duże ilości odpadów biodegradowalnych. Aktualnie – poza właściwym wyborem technologii – coraz większą uwagę poświęca się doborowi substratów do produkcji energii.

Odpady żywnościowe – pochodzenie i charakterystyka

Gospodarka odpadami stanowi ważne wyzwanie w zakresie ochrony środowiska. Sama ilość powstających odpadów i ich różnorodność zwiększa się z każdym rokiem. Według Ustawy z 14 [...]

Dostęp do dalszej części artykułu jest płatny

Z prenumeratą cyfrową lub papierową uzyskasz
bezpłatny dostęp do wszystkich treści.

Sprawdź ofertę prenumeraty

Zaloguj się |  Odblokuj kodem  | Prenumerujesz? – otrzymaj dostęp

Reklama

comments powered by Disqus